Identiteits crisis!

10 april 2010 - Phnom Penh, Cambodja

Ben je 7 maanden onderweg... ben je steeds zo voorzichtig... elke dag doen we onze waardevolle dingen in de kluis en nemen alleen mee wat we nodig hebben. 's Avonds halen we het op, gebruiken de laptop, pakken geld voor de komende dag en 's ochtends brengen we het weer naar de kluis.
Dit bleek niet afdoende: Afgelopen week is er iemand in onze kamer gekomen  en heeft velerlei eigendommen gestolen, waaronder onze paspoorten... Ongelofelijk *&^%$#%^*))* natuurlijk. Ten eerste het idee dat iemand op je kamer komt terwijl je ligt te slapen en ten tweede het besef dat je zonder paspoort... het land niet uit kan.
Onze gastheer Vireak heeft ons enorm geholpen en heeft ons naar verschillende politiebureaus en ambassades gebracht. (hij heeft zelfs hier en daar geld onder de tafel geschoven om de zaken wat te 'bespoedigen') Op zijn Cambodiaans ging het allemaal omslachtig, houtje touwtje en vaag, en af en toe moesten we ons best doen om ons lachen in te houden. We hadden bijvoorbeeld een agent die heel slecht zag, en alle formulieren nog eens even als een twaalfjarige voor ging lezen en Sophie's duim naast het stempelkussen drukte voor de "handtekening". En we hadden een agent die zo ontzettend langzaam was met het typen in Khmer, dat toen we bij het Engelse gedeelte aan waren gekomen, Sophie voorstelde om zelf achter de computer te gaan zitten en het in het Engels te typen! Daan zei: Wil je zijn pet ook nog op, Fie? haha. En Vireak vertaalde. (die laatste zin gelukkig niet) Voor mij, Sophie,was het een beetje lastig om achter de mannen te zitten en zich in te houden om zich er niet mee te bemoeien. Vrouwen doen dat niet in Cambodia. Ik had ook expres al een lange broek aangedaan en een blouse met de "buttons up" (35 graden) maar de agent had toch nog commentaar op mijn pet. Snel afgedaan.
De formulieren moesten worden onderzocht en goedgekeurd en dat kon weleen paar dagen gaan duren.... gelukkig was het de volgende dag al klaar en kwam de agent het persoonlijk brengen. (hij liep bijna tegen een pilaar toen hij zijn helm wilde pakken; een gevaar op de weg als je het ons vraagt). We hadden inmiddels contact met de Belgische en Britse ambassade gehad, want er is hier geen Nederlandse. De dichtstbijzijnde is in Bangkok, maar daar kunnen we natuurlijk niet heen. Zowel de Belgische als de Britse zegt ons te kunnen helpen. Eerst naar de Belgische. Daan zweert dat hij een jaar lang geen Belgische moppen meer zal vertellen als zij ons helpen. Die vlieger ging niet op, want ze hadden ons verkeerd begrepen. Nederlanders konden ze niet helpen. Wel konden ze ons politierapport scannen en sturen naar de ambassade in Bangkok. Een week lang geen moppen dan.
Toen naar de Britse. Daar de ambassade in zowel Singapore als Bangkok gebeld. Beide zeiden dat we naar de ambassade moesten komen als we een nood- of nieuw paspoort wilden.De Britten konden ons aanvankelijk helpen met een reisdocument naar 1 bestemming. Dat zou betekenen dat we naar de Ambassade in Singapore konden reizen, en daar wachten op een nieuw paspoort om onze reis af te maken. Dat kan 14 dagen duren...maar ook langer...De tweede mogelijkheid was om een reisdocument aan te vragen om direct naar NL toe te reizen. Dan zouden we een nieuw ticket moeten kopen en de rest van onze reis niet doen dus.... Wat kies je dan? Een heel moeilijke keuze. Terwijl we plusjes en minnetjes aan het afwegen waren (Tmodel, Jos en Michelle!) en met onze handen in het haar zaten, kwam de dame van de ambassade met nog een idee: een tijdelijk Brits paspoort ! Het was een nieuw systeem en ze hadden het vanmorgen voor het eerst gebruikt voor een Brit maar nog nooit voor buitenlanders, maar het zou kunnen werken! Natuurlijk wilden we dat proberen! Ook zij hadden contact gehad met de NL ambassade,en we hadden toestemming.
Toevallig was die dag de vrouw er die het nieuwe systeem had ingevoerd en het leerde aan het personeel. Uren later (zelfs 2 uur overwerken voor 5 man daar!) en een run naar de photoshop omdat de foto's die we meehadden niet goed waren. En toen kwam het moment.... twee gloednieuwe paspoorten in onze handen waarmee we via Singapore, ZuidAfrika en Engeland naar Amsterdam mogen vliegen! JEEEj!
Omdat we werelds eerste buitenlanders met een Brits noodpaspoort zijn, wilden ze met ons op de foto bij de Britse vlag voor de ambassade! Een heerlijk gevoel, zo'n paspoort in je handen na bijna 3 dagen van onzekerheid!!! Die laten we niet meer los! Nadat we ze vol trots aan onze gastheer en -vrouw en onze vrijwillige vrijwilligersvrienden hebben laten zien, veilig in de kluis opgeborgen.
Veel van de mensen om ons heen hier zijn ook Brits dus er worden veel grapjes over gemaakt. " wat is je accent opeens minder" "ik heb opeens zin in thee met melk" etc. Iedereen is heel lief en er wordt van alle kanten hulp aangeboden. Al onze bankpassen zijn ook gestolen dus we hebben ook wel een beetje hulp nodig tot we weer bij ons eigen geld kunnen. En dat van jullie natuurlijk, want ook die stapel wordt alleen maar groter! Wat een gulle giften ontvangen we voor de kids, nogmaals bedankt! we hebben nog 2 weken om het te gaan besteden, moeten nog opschieten!! :)
De laptop is helaas ook gestolen, dus we zijn ff minder vaak on line. We mogen wel vaak de laptop van onze gastheer lenen dus dat is wel lekker. De foto's stonden allemaal op een externe schijf en die hebben we nog dus daar zijn we heel blij mee! En de camera's hebben we ook nog.
We hebben het nog steeds naar ons zin, ondanks deze grote tegenslag. We zijn dankbaar dat we allebei nog heel zijn en heel erg opgelucht dat het zo snel (voor Cambiaanse begrippen) en goed is opgelost en we onze trip gewoon af kunnen maken. 3 weken nog.
We tellen wel nog harder af, want we missen jullie ontzettend!
Enne, geen grapjes over Britten meer dus. Wuif (a la queen Elizabeth)
Dikke kus
www.SophieFleurTerluin.nl

1. Hanna:
    Ha lieve Fie en Daan,

wat een avontuur en gedoe, met een leuke oplossing. Ik verbaas me erover dat we jullie nog niet in de krant tegen zijn gekomen. Nu maar hopen dat alle grensovergangen soepeltjes gaan met jullie Britse identiteit!
    ik vlieg volgende week naar het bounty eiland - spanning en sensatie!!!!

liefs
  2. Wilbert en Corrie:
    10 april 2010
    Engelse vrouwen zijn trouwens erg onaantrekkelijk.
  3. Per:
    10 april 2010
    Kwam een Belg,Brit en een Nederlander in de ..........................SJIT !!

Goed afgelopen gelukkig, maaaar jullie zijn nog niet thuis hè. Succes het laatste stukkie.

Gr Per
  4. Marco:
    Jeetje! Wat heftig!
    Maar goed van die extra HD, zou echt extreem kut zijn als je alle foto's kwijt zou zijn.
    Zeer uniek dat Britse Paspoort, newspaperoni werk dacht ik!
    Doe voorzichtig en tata
    XX Marco
  5. Elsie:
    10 april 2010
    ik heb er niks aan toe te voegen allemaal.....
    enjoy nog ff en kom daarna maar gauw naar huis!!
    tot snel liefies
    kus
  6. Patricia:
    10 april 2010
    Zo NIET leuk! Jullie zijn de 2e die beroofd zijn voor me deze week. Bleeh! Maar wat hadden julie het wél goed geregeld met harde schijf e.d.
    Zou haast ook aan de thee!
  7. Suus:
    10 april 2010
    Beter een verre vriend dan een goede buur in dit geval...Fijn dat het goed is gekomen en enjoy de laatste weken!!! Zie jullie in Mei, kus!
  8. miranda:
    10 april 2010
    Wat een toestand zeg!! Ik ben blij voor jullie dat jullie ongedeerd zijn gebleven en dat het redelijk goed is opgelost. Hoop dat jullie toch nog een beetje kunnen genieten van de laatste weken. xx miranda
  9. Tiny Blankendaal:
    Lieve Fie en Daan,
    Heftig weekje, maar gelukkig goed afgelopen, pas goed op elkaar en geniet nog ff.
    Dikke xxx Jo&10i
  10. Fred:
    Hoi beidjes!

Zwaar kwalitatief uiterst teleurstellend voor jullie. Goede oplossing!
    Schager krant maar even inseinen????

Hoor het wel!

Fijne tijd nog!! Geniet dubbel!!

Groetjes

liefs

Fred en Ien
  11. Sietse:
    10 april 2010
    sjezus man, dat hebben jullie weer. wat een domper. balen van de laptop ook, gelukkig hebben jullie de data nog en de camera's (hoewel die van daan niet zo veel waard meer is :) en geweldig die britse paspoorten, zijn n stuk meer waard als die stomme hollandse hoor. en ik ben al in zoveel landen geweest zonder nederlandse ambassade en weet hoe het is met al die aziatische papiermolen. (hoe zeg je dat? m'n nederlands word met de dag slechter) gelukkig kan je er achteraf nog om lachen. die belgen zijn ook niks waard he. veel suc6 en plezier nog. oja als je echt snel geld wilt: paypal of western union money transfer zijn de beste opties. en hopelijk heb je iemand gemachtigd voor je NL bankzaken zodat die een nieuw pasje kan aanvragen en direct opsturen. en met rabobank heb je ook een verzekering als het goed is daarvoor. interhelp ofzo heet et. ik heb et ook en een vriendin was hetzelfde overkomen en heeft goeie ervaringen ermee. anders mail je maar ff en dan stort ik wat geld op je kiwiaccount als je die nog hebt? heb namelijk net me bus verkocht voor 200 dollar YES BABY. de boot vertrekt dinsdag, word n heel avontuur, als ik niet zink. maare spreek je later. oja, ideetje: nieuwe laptop kopen in singapore, lekker goedkoop. en altijd liegen tegen de verzekering als je geld wil vangen, het zijn allemaal oplichters!!!!!
    genoeg gal gespuit,

ik bedoel 2000 dollar,
    iets beter toch!!!
  13. Maria:
    11 april 2010
    Jeetje, dat is even andere koek. Ik kan me goed voorstellen, het idee iemand in je kamer terwijl je slaapt, zeg! Fijn te horen dat jullie het zo hebben weten op te lossen qua passen. Succes daar en je ziet t, hierboven en wellicht ook nog onder me de komende dagen, hoeveel mensen aan jullie denken :)
    liefs Maria
  14. Marijt en Pat:
    11 april 2010
    Wat een verhaal! K.. zeg! Maar gelukkig is er een oplossing en hopen we dat jullie de laatste weken zullen genieten! En geniet van je britse paspoort :)

Kus
    Marijt en Pat
  15. Jaap en Irma:
    11 april 2010
    megodmegod wat een reacties en een medeleven allemaal. Toch wel fijn! Laat Fred maar een berichtje in de krant zetten, kan die Aziesteler zichzelf nog eens terugzien op jullie laptop!!! (haha)Gelukkig kunnen jullie nog genieten van de laatste weken, al moet je nu melk in je thee doen.
    Je kunt nu ook in elk geval zonder gene een schots rokje aan doen Daan. Kus us dus.
  16. roeby:
    Lieve Sophie en Daan,
    Wat vervelend allemaal maar gelukkig gaat alles weer goed met jullie, dat is het belangrijkste.
    Geniet nog even van jullie kindertjes en laatste weekjes.

X Sander, Roeby en Jesse
  17. daan:
    12 april 2010
    thanks voor de lieve reacties luitjes!
    we komen steeds dichter bij een exit visa~! we mogen dus bijna het land uit....
    laten we nog weten.
    onderhand: